Stephane Boens

Hoge plafonds, lichtrijke ruimtes, schitterende vergzichten… Voeg daar mooie materialen en meubels aan toe en u begrijpt waarom de bewoners hier zo graag wonen. 

Tekst Bo Bogaert – Fotografie Hendrik Biegs

“Het aantal containers afval dat we hier hebben afgevoerd, valt niet te tellen”, lacht de eigenares. Twee jaar geleden kocht ze samen met haar man een boerderij in erbarmelijke staat. “Zowel de boerenwoning als de schuur was oud en al lange tijd onbewoond en ongebruikt. Verschillende stallen hebben we gewoonweg afgebroken en niet meer heropgebouwd. Wat er overbleef hebben we zéér grondig gerenoveerd met hergebruik van .” Voor die totaalrenovatie namen ze architect Stéphane Boens uit Sint-Martens-Latem onder de arm. “We kenden hem via vrienden die al met hem samengewerkt hadden, en elke keer ik interieurmagazines doorbladerde en een mooie woning zag, bleek dat een realisatie van zijn hand.” 

Kinderboerderij

Voordien woonden de eigenaars slechts twee straten verderop in een langgevelhoeve. “Daar woonden we ook zeer rustig – een must voor ons – maar daar was er geen plaats om onze pony’s te stallen. Onze jongste dochter rijdt paard en brengt zowat al haar vrije tijd in de stallen door. Dan is het handig als je niet elke keer heen en weer naar de manege moet gaan, gewoon naar de schuur rechtover je woning. Maar we zijn allemaal grote dierenliefhebbers hoor. We hebben ook geiten, kippen, konijnen, cavia’s en een zwarte dwergpoedel Rocky. Ja, je kunt het hier vergelijken met een kinderboerderij aan huis (lacht).” 

Keuken met haardvuur

De eigenaars hadden zelf een aantal ideeën in gedachten voor hun woning, maar zijn voor het grootste deel de architect gevolgd. “De samenwerking met Stéphane is zeer vlot verlopen. In het begin was het een beetje aftasten, elkaar wat leren kennen, maar we hadden meteen alle vertrouwen in hem. Slechts af en toe moesten we een compromis vinden”, aldus de eigenares. Wat de bewoners absoluut wilden was een grote keuken. “Net zoals veel mensen, brengen we veel tijd door in de keuken. Als we bezoek hebben, dan blijven we meestal ook aan de keukentafel zitten. Daarom mocht een haardvuur hier zeker niet ontbreken. We kozen voor een hoekhaard op hoogte zodat we er optimaal van kunnen genieten zowel tijdens het kokkerellen als tijdens het tafelen. Onder de haard is er een stapelplaats voor hout voorzien, maar die is nu ingepalmd als favoriete slaapplaatsje van onze Rocky (lacht). In de loungezetel voor het grote raam is het trouwens ook fantastisch genieten van de rust. Van hieruit kunnen we zelfs wilde hertjes en reeën spotten.”

Koeienstal wordt keuken

In de keuken hebben de bewoners langs alle kanten een prachtig zicht op hun tuin. Afhankelijk van het tijdstip kiezen de bewoners voor het ochtendterras om van de ochtendzon te genieten of het middagterras waar ze zich tegoed kunnen doen aan de hoogstaande zon. Een blikvanger in de keuken is het keukeneiland afgewerkt met callacata gold, een witte marmer dooraderd met krachtige bruingrijze aders. In combinatie met de goudkleurige kraan, geeft het de keuken een luxe-uitstraling. “Onze keuken wilden we niet te landelijk”, vertelt de bouwvrouw. “Eerder wat strakker. Dat is met het marmer goed geslaagd. Het was trouwens best nog even spannend met dat marmer. Door de coronacrisis begin vorig jaar, zat het marmer vast in Italië. Het kon op het laatste nippertje geleverd worden waardoor we de keuken volledig konden afwerken voor onze verhuis.” Voor de keukenvloer koos de architect boerenstenen van klein formaat. Daarmee wou hij het gevoel van de oude koeienstal behouden. De muur boven het fornuis werd volledig betegeld met witte zelliges. “Stéphane stond erop dat die tegels niet gevoegd werden om verouderd effect te krijgen. In het begin had ik daar een beetje mijn twijfels over: zou dat wel onderhoudsvriendelijk zijn? Maar dat blijkt zeker en vast wel het geval te zijn.”

Maximaal contact met de tuin

Net zoals de andere ruimtes in de woning heeft de woonkamer hoge plafonds en een open haard, de enige houthaard van de woning. Langs de ene kant bieden drie boogramen zicht op de binnenkoer, langs de andere kant zorg een groot panoramaraam voor een vergezicht op de tuin. Zo hebben de bewoners maximaal contact met hun tuin en omgeving. De zachte pasteltinten van de kussens en het linnen versterken het lichtrijke gevoel. “Het schilderij boven de zetel diende als vertrekpunt voor de kleuren van de living. Zowel de kussens, als de gordijnen en het tafelkleed zijn afgestemd op de tonen van het schilderij.” De bouwheer is een groot liefhebber van antieke elementen. De vijzel op tafel bijvoorbeeld is een stuk uit zijn verzameling.”  

Sobere luxe

Boven hebben zowel de ouders als de kinderen een deel van de verdieping voor zichzelf. Beide delen kunnen volledig van elkaar afgesloten worden. De twee dochters hebben elk hun eigen slaapkamer en delen een badkamer. In het andere deel bevindt zich de masterbedroom met dressing en badkamer. Die laatste is tegelijk sober en luxueus. De spiegels boven de wastafels verbergen ingebouwde kastjes en openen via een druksysteem. “Oorspronkelijk bestond het blad van de wastafels uit marmer, maar dat maakte de badkamer zeer druk. Vanuit de idee ‘less is more’ hebben we een er een laagje mortex overgezet zodat de ruimte meteen een stuk rustiger oogt.”

Op de bovenverdieping springen de petrolblauwe binnendeuren meteen in het oog. “Dat kleur was een idee van de architect. Wij stonden daar eerst wat sceptisch tegenover, maar Stéphane verzekerde ons dat wel kon in een voor de rest lege gang. En gelijk heeft hij! Wij vinden het super geslaagd. Het is trouwens hetzelfde blauw als de originele slagluiken en deuren van de boerderij die je op de binnenkoer nog steeds ziet.”