Melanie Ireland | Vincent Van Duysen

De woning van Melanie Ireland weerstond een Brits bombardement tijdens WOI en een hevige woningbrand enkele jaren geleden. Tweemaal was een grondige renovatie noodzakelijk, maar vandaag straalt haar woning zoals nooit tevoren.

Tekst Bo Bogaert – Fotografie Hendrik Biegs

Midden in het shoppinghart van Antwerpen woont Melanie samen met haar 2 dochters in een groot, statig herenhuis. De woning dateert van het einde van de 19de eeuw en bleef in handen van dezelfde familie tot Melanie het in 2000 kon kopen. Melanie nam de toparchitect Vincent Van Duysen onder de arm en vroeg hem om de woning in haar oorspronkelijke glorie te herstellen. De structuur wijzigde amper en veel originele elementen bleven bewaard zoals de imposante voordeur, de marmeren schouwmantels, de sierlijke trapbalustrade … Zelfs de gigantische hoge spiegels met lijst in bladgoud dateren van toen.

Natuurlijke kleuren en materialen

“Toen ik het huis de eerste keer bezocht, was ik meteen weg van de grote kamers en de metershoge plafonds!”, zegt Melanie. “Maar wat me over de streep trok, was de lichte en luchtige uitstraling. Het huis heeft haast geen binnenmuren waardoor je een heel open gevoel krijgt.” Melanie wilde een tijdloos interieur waarin de klassieke elementen goed tot hun recht zouden komen. En waar ze als ontwerpster van kinderkledij steevast met veel kleur werkt, koos ze voor haar interieur vooral natuurlijke kleuren. “Dat geeft me rust en kalmte. Ik hou ook van natuurlijke materialen. Voor mij dus geen gevernist of geverfd hout: laat het maar zoals het is. Mooie vintage objecten en meubelen geven mijn interieur kleur.”

Allesverwoestende brand

Anderhalf jaar geleden sloeg het noodlot toe met een allesverwoestende woningbrand. “Het was vreselijk! Een van de gordijnen in de woonkamer vatte vuur door de hitte van een staanlamp en op 6 seconden stond de hele kamer in lichterlaaie! Gelukkig konden we op tijd ontsnappen en bleven we ongedeerd, maar het huis was wel volledig verwoest door de rook. Alles, maar dan ook álles, zag zwart van de roet.” Na een jaar vechten met de verzekeringen kon de renovatie uiteindelijk starten. De werken duurden 7 lange maanden. De firma’s natuursteenrenovatie.be en parketrenovatie.be uit Herentals leverden daarbij fantastisch werk. Zij slaagden erin om alle parket en natuursteen in de woning te restaureren in hun oorspronkelijke staat. Vandaag is er niets meer te merken van de catastrofe die er zich afspeelde en voelt het gezin Ireland er zich weer helemaal thuis.