Oscar V

Aan het meer van Keerbergen genieten Paul en Kim in hun prachtige tijdloze nieuwbouwvilla van totale rust. Overal in huis hebben ze een fantastisch zicht op het meer.
Tekst Bo Bogaert – Fotografie Hendrik Biegs

Paul Vanrunxt ontwerpt al 30 jaar exclusieve villa’s voor Oscar V, de bouwfirma bekend om haar tijdloze en authentieke villa’s in eigentijdse of klassieke stijl. Sinds enkele maanden woont hij met zijn vrouw Kim in een van zijn eigen ontwerpen: de nieuwe modelvilla in Keerbergen. Al is dat maar tijdelijk want de woning staat sinds kort te koop. “Zoals bij al onze projecten ontwierp ik deze woning op maat van de klant en integreerde ik typische Oscar V-kenmerken zoals open structuren, hoge plafonds en deuren en verticale en horizontale doorkijkassen. Een maximaal contact met de tuin is belangrijk, want dat creëert rust in huis.” Dat geldt zeker voor dit project. Zodra je de woning binnenkomt, of dat nu via de voor- of achterdeur is, wordt je blik naar buiten getrokken, naar het meer. “Water heeft altijd een rustgevend effect op mensen. Het is een hele speciale sfeer als je ’s morgensvroeg naar buiten gaat en niets anders hoort dan de stilte en de eenden die voorbijzwemmen. En als de zon op het meer staat, dan waan je je in Finland.”

Tijdloos interieur

Het interieur is een mix van vintage, antiek en modern. Paul verzamelt dan ook al meer dan 35 jaar bijzondere objecten, waaronder heel wat iconische vintage meubelstukken. Die kocht hij op rommelmarkten en vintagebeurzen. “Voor mij hoeft een woning niet té nieuw aan te voelen. Ik hou meer van een doorleefde sfeer. Daarom val ik altijd voor natuurlijke materialen zoals hout en marmer”, vertelt Paul. In de open leefkeuken, het hart van de woning, staat een lange tafel van massief populierenhout die Paul zelf ontwierp. Eromheen staan verschillende vintage stoelen. “Ik hou van die mix. Overal dezelfde stoelen geeft me een vergaderzaal-gevoel.”

Kunst alom

Voor kunstliefhebbers als Paul en Kim zijn mooie objecten essentieel in een interieur. In elke kamer, tot het toilet en de overloop aan toe, valt er wel een werk te bewonderen. Daarbij ook heel wat keramiekkunst van internationale kunstenaars, zoals Enrique Mestre, Dorothée Loriquet, Floris Wubben… Er hangen ook verschillende werken van Paul zelf, die in zijn vrije tijd graag schildert en experimenteert met materialen op doek. “Maar dat stelt niet veel voor hoor”, zegt hij snel. “Bij mij moet het vlug gaan, een werk mag maximum vijf minuten in beslag nemen. Iemand waar ik veel bewondering voor heb is Jan Vanstechelman. Dat is volgens mij een van de meest ondergewaardeerde Belgische kunstenaars. Ongelooflijk hoe die man kan tekenen en schilderen.”