Derveaux | Sileghem

Adembenemend, magnifiek, verbluffend… Geen woorden genoeg om het uitzicht te beschrijven dat bij deze woning hoort. Voeg daarbij een warm en discreet luxueus interieur en je begrijpt meteen waarom de bewoners hier al meer dan veertig jaar graag wonen.

Tekst Bo Bogaert – Fotografie Hendrik Biegs

De liefde voor hun woning gaat bij de bewoners al vele jaren terug. Bij de eigenares zelfs tot haar kinderjaren. “Mijn ouders waren goed bevriend met de toenmalige bewoners. We kwamen hier met ons gezin regelmatig op bezoek. Als kind al, was ik verliefd op deze woning”, vertelt ze. Toen ze vele jaren later te koop kwam, twijfelden zij en haar man geen seconde. “Dit huis is misschien niet zo groot, maar het is wel erg praktisch en dat vonden we belangrijk.”

Een huis om in te leven

Intussen wonen de bewoners hier al meer dan veertig jaar. In die tijd kreeg de woning verschillende opfrisbeurten. Zo’n drie jaar geleden kreeg het een grondigere metamorfose. Daarvoor namen de bewoners architecten Bernard Derveaux en Tom Sileghem onder de arm. Voor de aannemerswerken deden de bewoners een beroep op de firma RDR uit Aalst. Sileghem is architect bij interieurspecialist Obumex die gekend staat om keuken- en totaalinrichtingen van de hoogste kwaliteit met discrete luxe en oog voor schoonheid. “Toch wilden we geen Obumex-interieur pur sang”, zegt de bouwheer. “We wilden onze eigen stempel, onze persoonlijke visie erop drukken met mooie antieke objecten en kunstwerken. In interieurbladen zie je vaak prachtige interieurs, maar waarin niet geleefd mag worden. Dat wilden wij dus niet. Niemand moet hier zijn schoenen uitdoen en ook onze kleinkinderen mogen hier naar hartenlust ravotten. Hier mag er geleefd worden.”

Tijdens de verbouwingen werd de woning een stukje uitgebreid met een tuinkamer of ‘de barbecue’ zoals de bewoners deze ruimte zelf noemen. De verschillende ruimtes werden ook met elkaar verbonden. “Dat was mijn droom”, zegt de eigenaar. “Ik kan bijvoorbeeld aan mijn bureau werken terwijl mijn vrouw in de woonkamer een boek leest en ik kan helemaal tot achteraan de barbecue kijken. Dat vind ik fantastisch!’”

Eetkamer met karakter

Vooraan de woning bevindt zich een aparte eetkamer met een stijl die zich onderscheidt van de rest van het huis. “Deze ruimte is vrij donker, maar een extra raam betekende veel plaatsverlies voor meubels of schilderijen”, vertelt de eigenares. “Bovendien vonden we het niet erg om deze ruimte, die we vooral gebruiken om gasten te ontvangen, wat extra karakter te geven door donkere kleuren en meubels te gebruiken.” Voor de vloer kozen ze gerookte eiken parket, de muren werden geschilderd met mortex . Het grote schilderij, een werk van de Belgische artiest Nico Vaerewijck, past perfect qua formaat en onderwerp bij de sfeer van de eetkamer.

Binnen alsof het buiten is

Wanneer de bewoners niet buiten kunnen ontbijten, dan installeren ze zich naast elkaar op de barkrukken aan het keukenraam. “De architect liet de keuken een stukje vooruit springen, waardoor het lijkt alsof we in de tuin zitten. Dat maakt het heerlijk rustig wakker worden. We zijn al jaren bezig onze tuin te finetunen. Toen we hier kwamen wonen, hebben Guido en Daan Spruyt, twee doorwinterde tuin- en landschapsarchitecten, een ontwerp opgemaakt. Beetje bij beetje werken we eraan verder.” Een andere geliefkoosde plek is de barbecue. Hier brengen de bewoners veel tijd door met vrienden en familie.

Privacy

Op de bovenverdieping bevinden zich langs de ene kant drie kinderkamers en een badkamer en langs de andere kant het gedeelte van de bewoners met de masterbedroom, inloopdressing en prachtige badkamer ineen. Zo heeft iedereen – bewoners, kleinkinderen, logés – voldoende privacy.

Tableau vivant

Kunst speelt een belangrijke rol in het leven van de bewoners. Dat is duidelijk te merken aan de vele kunstwerken doorheen de hele woning. Van abstracte tot moderne kunst, de smaak van de bewoners laat zich niet onder één noemer vatten. “We kopen puur op het gevoel wat we mooi vinden. Dus niet als investering of omwille van de naam. Natuurlijk, als een kunstenaar beroemd wordt, dan is dat mooi meegenomen”, lacht de eigenaar. “Maar het allermooiste tableau is toch wel het adembenemende uitzicht op de tuin, de vijver en de achterliggende bossen en velden. Bij helder weer kunnen we zelfs het atomium, vijftien kilometer verderop, zien! Mijn eerste werk ’s ochtends vroeg is de deuren naar het terras openzetten en genieten van het uitzicht. Ja, dat doe ik nog elke dag! Het uitzicht verandert elke minuut. Afhankelijk van de lichtinval, het seizoen… heb je een ander zicht. Dat geraak je nooit beu.”